Treceți la conținutul principal

Pădurea de pini și munții de gunoaie


Îmi aduc aminte cu mare drag de vacanțele de vară petrecute la țara, la bunici. Satul lor se află pe malul râului Moldova, fiind înconjurat de dealuri împădurite și câmpii. Cutreieram cu bicicleta în lung și-n lat toate potecile prin câmpurile din jurul satului. Se asemăna într-un fel cu comuna noastră. Avem și noi mai toate străzile principale care, de-ndată ce se termină asfaltul, se prefac în adevărate drumuri de țară, numai bune de parcurs de către pasionații de mountain bike. (Desigur potențialul lor de a fi transformate într-un lanț de piste de bicilete, este imens. Dar despre asta îmi propun să vă vorbesc într-o altă postare.)

Am mers și eu pe prelungirea străzilor 1 Decembrie, Valea Prisăcii, Ciorchinilor, Lacului etc. Am fost impresionat de natură și de speciile de păsări care populează câmpiile din jur. Am fost impresionat și de pădurea de pini care se întinde între prelungirile străzilor Lacului și 1 Decembrie. Pentru cei care nu știau, e adevărat. Lângă Valea Lupului, la doar câteva sute de metri, se întinde o micuță pădure de pini.

Cu toate acestea, după aceste plimbări cu bicicleta, am rămas dezgustat și dezamăgit... Știți ce mai au în comun aceste zone? Gunoaie. Munți de gunoaie. Aruncate de oameni care din păcate nu înțeleg cât de important este să respectam și să protejam natura.

  • Str. Ciorchinilor
  • Str. Lacului 
  • Str. Valea Prisăcii 
  • Str. 1 Decembrie 

Ce trist este contrastul între potențialul acestor meleaguri de a fi adevărate zone de agrement și paragina în care au fost lăsate. Pe alocuri, nu sunt altceva decât gropi de gunoi.

Desigur, dureros nu este doar faptul că oamenii au ales să arunce în mijlocul naturii tot felul de deșeuri (moloz, resturi menajere, materiale rămase de la construcții). Ci și că nici o autoritate publică nu a intervenit să stopeze aceste monstruozități. Chiar aș fi curios câte amenzi au fost aplicate în ultimii ani pentru aceste ilegalități, în baza Ordonanței de Urgență 195/2005 precum și în baza unei hotărâri existente a Consiliului Local (e adevărat, luată cu multă întârziere abia în 2018). Câte persoane au fost obligate să vină să își ridice gunoaiele de pe spațiile publice? Spațiile noastre, ale tuturor.

De aceea, una din prioritățile noii administrații locale din Valea Lupului trebuie să fie curățarea completă de deșeuri a acestor terenuri. În același timp, ea va trebui să se asigure că legea va fi respectată și că nimeni nu va mai folosi natura pe post de groapă de gunoi.

Concomitent cu demararea de noi proiecte în folosul comunității, noua administrație va trebui să repare tot ce s-a stricat sau s-a făcut de mântuială în ultimii 8-10 ani, de când comuna noastră a început să se extindă masiv. Din păcate, la noi în Valea Lupului, acest lucru e valabil pentru aproape orice ramură unde administrația publică are datoria să se implice.

De la infrastructură, până la mobilitate urbană și transport. De la educație, până la crearea de locuri de muncă. De la construirea de parcuri și spatii verzi, până la stoparea contrucțiilor abuzive de blocuri cu mult prea multe etaje. De la, până la... De la, până la…